Akné a antikoncepcia

Zdravotný problém v oblasti Vnútorné lekárstvo:

Užívateľ/ka Andrea sa opýtal/a 20. decembra 2013

Dobrý deň,

mám 26 rokov a prakticky od mojich 13 ma trápi akné ( podľa dermatologičky ide o strednú formu), vždy sa mi objavovalo na brade, okolí úst, na sánke a občas niečo na čele. Celé roky som tento problém riešila u dermatológa, nasadili mi aj ATB liečbu, používala som nespočetné množstvo kozmetických prípravkov volne dostupných v lekárni, aj na predpis od dermatologičky Differine a Zinerit. Všetko malo iba čiastočný efekt. Pleť som si vždy poctivo čistila ráno aj večer, plus pravidelné návštevy kozmetičky. Dokonca som sa stretla s názorom, že výskyt akné na brade môže signalizovať gynekologické ochorenie alebo ochorenie močových ciest, absolvovala som teda prehliadku u gynekológa a urológa všetko s negatívnym výsledkom. Záver bol teda asi taký, že mám nerovnomernú hladinu hormónov v tele (na vyšetrení u endokrinológa som však nebola) a môžem skúsiť hormonálnu antikoncepciu. V 19 som sa teda rozhodla, že to skúsim a gynekológ mi napísal Belaru. Po pár mesiacoch užívania som mala pleť ako v detstve, čistú bez jedinej chybičky, dokonca som opäť po rokoch nemusela nič maskovať make upom a v lete som ho vôbec nepoužívala. Samozrejme, že som sa občas stretávala s názormi ako je HA škodlivá a pri dlhodobom užívaní mi môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Pýtala som sa na to aj môjho gynekológa a ten mi povedal, že Belara je nízkohormonálna antikoncepcia a teda nie je potrebné robiť nijaké pauzy. Po 4 rokoch nepretržitého užívania som sa predsa len rozhodla vysadiť HA, že snáď, keď už mám 24 rokov sa mi akné už nevráti... omyl. po 3 mesiacoch natalo rapídne zhoršenie, zápalové procesy, a vyrážky sa vrátili v plnej kráse. Dokonca som si všimla, že sa mi "pokazila" aj koža na čele na hranici kde začínajú rásť vlasy. Mala som šupinaté červené fliačiky vo vlasovej pokožke aj pozdĺž čela. Vyriešila som to umývaním si vlasov iba šampónom Eucerin, ktorý je na ekzematickú pokožku so sklonom k psoriáze a atopickému ekzému. Šampón mi po niekoľkých týždňoch zabral, ale akné bol stále problém. Rozohodla som sa teda opäť Belaru nasadiť a po 3 mesiacoch sa opäť moje problémy s kožou vyriešili. Po viac ako roku som sa znova pokúsila vysadiť HA, ale efekt bol rovnaký a po 3 mesiacoch zhoršenie. Teraz mám 26 rokov a pocit, že bez HA asi už pleť mať nikdy zdravú nebudem a preto ma zaujíma Váš názor či dlhodobé užívanie Belary nemôže mať o niekoľko rokov nejaké negatívne dopady na moje telo. Prípadne ak poznáte ešte nejakú inú efektívnu liečbu na akné rada si ju vypočujem.

Za Vaše názory a rady vopred ďakujem
2 rady/odpovede

Poraď, napíš svoju zdravotnú radu:









Emailovú adresu pošleme pýtajúcemu sa Andrea, aby ste zdravotný problém mohli riešiť spolu. Email nemusíte vypĺňať.


= 2 + päť

Zdravotné rady ostatných

Užívateľ/ka Proti Akne poradil/a 28. decembra 2013

Odporúčame Vám navštíviť aj našu stránku: www.protiakne.info kde vychádzajú pravidelné tipy a štúdie so zameraním na liečbu a prevenciu akné.

Užívateľ/ka P999 poradil/a 4. augusta 2018

Ahoj Adi...mozem sa spytat, takto po rokoch , ako si tento problem vyriesila?? mne sa totizto deje presne to iste :(

Ďalšie zdravotné otázky z oblasti Vnútorné lekárstvo

  • 19. decembra 2013

    Hnačka z cesnaku

    Dnes rano som si dal stručik cesnaku lebo mam herpes a trocha kašel tak na imunitu a okamžite ma začalo boliet brucho o približne 30 min som šiel na WC stím že ma bolí brucho a stolica bola sama voda je možne že je to od cesnaku? A ako dlho to trva je to dočasne 1-2 dni ?...

  • 18. decembra 2013

    Vysledy KO + HIV???

    Dobry den, byla jsem u lekarky na prevenci a v KO mi vyslo WBC 18,5 (4-10) PLT 408 (150-400), Neutrof. tyc 0,11 (0-0,4) a lymfocyt 0,15 (0,20-0,45). Ostatni vse v norme. Citim se uplne zdrava, ale ted me vydesily "dobre minene rady a postrehy" od pratel - nikdo z nich není lekar(!), ze nizke lym...

  • 18. decembra 2013

    problém s erekciou

    Zdravím, chcel by som sa spýtať v čom môže byť problém... Ked som sám kvalitnú erekciu dosiahnem bezproblémov, no keď som s priateľkou a chceme mať sex vtedy nie a nie dosiahnuť erekciu kde je problém?? Vďaka za rady...

  • 17. decembra 2013

    nemiznuca modrina na lytku

    dobrý deň, na začiatku júla som sa na dovolenke udrela o kameň v mori..z nohy mi tiekla aj krv a zostala tam nepekná modrina, ktorá postupne menila farby..teraz je 17.12 a stále vidím fľak z tej modriny na nohe... pri športovaní (behanie, skákanie), ktoré trvá po sebe viac dní bez prestávky, ma noh...

  • 16. decembra 2013

    hlad

    Dobrý deň chcela by som sa spytat kolko kalorii potrebuje troja polrocne dieta......pracujem ako opatrovatelka a moja mala pacientka prekonala HUs virus.....jej stav sa zlepsoval dokial prijimala mix stravu teda specialne mlieko cez Peg sondu plus sa ucime papkat...teraz jej mama vysadzuje specialne...

  • 15. decembra 2013

    Hrčka nad zubom

    čo to može byť ?...

  • 14. decembra 2013

    Bolesť v lýtku po údere do palca

    Dobrý deň, Predvčerom mi na kĺb palca (noha) spadla hrana stolíka. Opuch, bolesť, zlomenina temer určite nie. Včera prekrivkaný deň. V noci sporadické vlny ostrej pálivej bolesti v palci (3-5 sek.). Dnes ráno palec temer bez bolesti, ale bolesť v lýtku, len pri napnutí lýtka. V kľude lýtko nebolí. ...

  • 13. decembra 2013

    nebolestive afty

    Ahoj. chcem sa opytat ci je normalne ze mam v ustach a na jazyku afty ktore nebolia?. mala som anginu. angina je uz prec len tie afty mi ostali. potieram herbadentom ale nezmensuju sa a ani nemiznu. tiez sa mi "tam dole"po antb. urobila infekcia-liecim ju. Orl vysetrenie neukazalo nic a ani vyter. s...

  • 12. decembra 2013

    zlta stolica

    Dobry den, chcela by som poradit moj problem zacal asi pred tyzdom ked sa mi zablokoval uplne cele nosne dutiny, doktor povedal ze musim pockat tyzden ze ked sa neodblokuju takze mi budu musiet cistit dutiny, po 6 dnoch sa mi dutiny odblokovali ale nie uplne ale je to uz v poriadku ale po dvoch dnoc...

  • 12. decembra 2013

    chvenie tela

    Dobry den,poprosila by som Vas o radu.Uz dlhsie pocitujem chvenie tela,bolest tlak na hrudi,obcas ma pichne v zatylku a som unavena ked idem do schodov a dnes rano som sa zobudila s pichanim v rukach(obcas mi cez den trpnu aj nohy niekedy ruky.Bola som u lekarky,mala som chlamydie na prieduskach(vyb...

  • 12. decembra 2013

    Zrusenie kryoemryotransferu.

    Dobry den, chcem sa opytat ci mozem zrusit kryoembryotransfer? Bohuzial sme sa s priatelkou pokusali o dieta, dopadlo to neuspesne. Nakolko uz spolu nezijeme, chcel by som zrusit aj mrazenie. Vopred dakujem....

  • 12. decembra 2013

    nemozu

    tyka sa to mojej kamaratky,ma 43.r,10.r berie furosemid na odvodnenie,a kaldium ma malo draslika,a teraz by mala ist na operaciu vybratia zlcoveho kamena,doktor v skalici jej povedal ze ju nemozu operovat kvoli tomu drasliku,zeby dostala emboliu po zakroku alebo na stole,ako sa jej da pomoct?a ten f...

  • 11. decembra 2013

    velmi veľke žily na čele

    Zaujimalo by ma či je normalne ak mam veľmi veľké žily po celom čele.Objavuju sa ak som na slnku alebo ak iba tak ležím.Vtedy ma aj dosť boli hlava.Chcel by som vedieť či sa to da nejak riešiť.Ďakujem...

  • 11. decembra 2013

    Tvrdá vyrážka na bruchu

    Dobrý deň, včera sa mi na hornej časti brucha objavila tvrdá vyrážka, je sčervenená, svrbí ma a pri dotknutí trochu zabolí. čo to môže znamenať? bojím sa že to bude niečo vážne. Ďakujem za odpoveď...

  • 9. decembra 2013

    Nedosiahnutie vrcholu pocas sexu

    Ja 26rokov a partner 34rokov zijeme 3 mesiace sexualnym zivotom a za tu dobu sa mu nepodarila dosiahnut vrchol pocas sexu..Predtym mal asi 2 partnerky pri ktorych mal ten isty problem..Neberie ziadne lieky ani nemasturbuje a nepije alkohol ani nefajci..Mame sa radi a preto sa mu snazim vseliako pomo...

Rýchle hľadanie problému
Zadaj kľúčové slová hľadaného zdravotného problému:
Najnovšie rady
4. augusta 2018
Akné a antikoncepcia
Ahoj Adi...mozem sa spytat, takto po rokoch , ako si tento problem vyriesila?? mne sa totizto deje presne to iste :(

19. júla 2018
Kŕče svalu v oblasti ľavého rebra
Dobrý den.Od včera mám krče do noch a pod ľavým rebrom Čo mám robiť?Ďakujem.

11. júla 2018
tažké dýchanie a tlaky a hrča v krku
A v akom stave mate jazyk? Nie je hladky, bez papil...? Podobne priznaky moze vyvolavat i histaminova intolerancia.

3. júla 2018
Výtok z pupka
Dobry den chcem sa opytat mam taky problem pred nedavno som zistila ze z pupka mi vychadza jak keby smradlava vodicka a okolo pupka take jak...

30. júna 2018
svrbenie dlaní a prstov
dobry den uz druhy den ma strasne svrbia dlane co to moze znamenat

19. júna 2018
trpnutie prstov na nohe
Dobry den,uz dlhsiu dobu mi trpnu vsetky prsty na nohach,citim to najme ked si lahnem.Co to znamena je to vazne?Prosim poradte mi vopred Vam dakujem.

15. júna 2018
tažké dýchanie a tlaky a hrča v krku
Uz 8 meziacov citim nieco v krku trpnutie krku a niekedy mi je na zvracanie vysledky krvi mam vyborne vsetky aj stitnu zlazu mam 67 r a prezila som...

15. júna 2018
tažké dýchanie a tlaky a hrča v krku
Uz 8 meziacov citim nieco v krku trpnutie krku a niekedy mi je na zvracanie vysledky krvi mam vyborne vsetky aj stitnu zlazu mam 67 r a prezila som...